Minifrontpage

Laatste nieuws

Wat vinden ouderen belangrijk? Ouderen zetten 10 aandachtspunten voor huisarts, POH en wijkverpleegkundigen op een rij. De aandachtspunten komen uit de handreiking voor...

Laatste nieuws

De kookclub is 24 april weer bijeen geweest in de keuken van Buurthuis Zanddonk en heeft zich het drie gangen diner weer goed laten smaken.De uitnodiging staat weer voor woensdag 22 mei a.s. en...

Laatste nieuws

Kennis maken tijdens een lunch of diner in de Kansenfabriek op zoek naar iemand met gemeenschappelijke interesses? Die kans wordt u geboden door de Stichting Senioren Waalwijk onder het motto:...

De kookclub is 24 april weer bijeen geweest in de keuken van Buurthuis Zanddonk en heeft zich het drie gangen diner weer goed laten smaken.De uitnodiging staat weer voor woensdag 22 mei a.s. en omdat de mogelijkheden van de keuken daar beperkt  zijn is ook het aantal deelnemers helaas beperkt tot zes. Aanmelden Bij Harry Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 073-5118575.Bij afwezigheid van deelnemers om wat voor reden dan ook zijn invallers welkom, dus sowieso  aanmelden voor op de reservelijst.  Zondagochtend 28 april hebben de wandelaars een boswandeling gemaakt in de Loonse- en Drunens Duinen.  Er moet altijd wel een stukje gelopen worden door mul zand en dat betekend dat deelnemers wel  goed ter been moeten zijn anders moeten we de wandeling inkorten en dat is natuurlijk jammer. Na afloop van de wandeling werd een kopje koffie aangeboden door SSW  op het terras van Restaurant De Roestelberg.  De volgende wandeling staat gepland op zondag 26 mei,start vanaf het terras van Restaurant de Roestelberg  om 10.00 uur en de hond mag ook mee! Aanmelden bij Herman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; of 0416-336934.

foto wandelen

Aansluitend aan de wandeling  genieten we weer van de lunch in het Grand Café van de Kansenfabriek in BaLaDe 1 om 13.00 uur.Kosten slechts € 3,50 + consumpties en aanmelden bij de Wij(k)diensten telefoon 0416-76 01 60 ma.t/m vr.09.00 tot 12.00 uur. We gaan ook fietsen rond de Loonse- en Drunense Duinen op dinsdagmiddag  21 mei  om 13.30 uur en bij slecht weer verplaatsendit naar 28 mei om 13.30 uur start vanaf het kruispunt Akkerlaan-Bloemendaalweg (bij het RKC stadion).De toch is ongeveer 25km lang met halverwege rustplaats Restaurant Bosch en Duin. Als de groep te groot wordt splitsen we voor de veiligheid  in twee groepen en starten dan 10 minuten na elkaar en komen op de rustplaats weer bij elkaar. Ook voor de veiligheid (dus niet om te protesteren) graag ``gele`` hesjes aandoen. Aanmelden voor de fietstocht bij Cees  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0416–337600. Een nieuwe activiteit is een scootmobieltochtom samen een ritje te maken en een terrasje te pikken. Aanmelden bij Jos Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 04126–343104. Iedereen is van harte welkom, ook de Mantelzorger!

Kennis maken tijdens een lunch of diner in de Kansenfabriek op zoek naar iemand met gemeenschappelijke interesses?

Die kans wordt u geboden door de Stichting Senioren Waalwijk onder het motto:

“”ALLEEN IS MAAR ALLEEN,
SAMEN IS VEEL LEUKER””

Bent u 55+er? Onderneemt u graag iets leuks, zoals wandelen, fietsen, winkelen, een terrasje pikken, naar een concert of theater gaan of een hapje eten?

Vindt u het leuk om dit met anderen te doen?
Wilt u daarom graag op een ontspannen manier nieuwe contacten leggen met mensen met mogelijk de zelfde interesses?

Dan kunt u deelnemen aan een 3 - gangen lunch of diner in het Grand Café van de Kansenfabriek in BaLaDe.

3 gangen menu

VAN HARTE WELKOM & SMAKELIJK ETEN!!!
======================================
`
Eigen bijdrage slechts € 7,50 + consumpties.

 

3 - gangen lunch of diner in het Grand Café van de Kansen - fabriek BaLaDe 1. Waalwijk

Dinsdag 16 oktober lunch om 12.00 - en diner om 18.00 uur.

Wat vinden ouderen belangrijk? Ouderen zetten 10 aandachtspunten voor huisarts, POH en wijkverpleegkundigen op een rij. De aandachtspunten komen uit de handreiking voor huisartsenpraktijken.

 10tips en adviezen voor huisartsen

 

10 tips en adviezen voor huisartsen

1. Informeer mij over het doel van een (eerste) huisbezoek of gesprek

Ouderen willen graag meer informatie over het doel van een (eerste) huisartsbezoek of gesprek. Er is behoefte om een brief of folder te ontvangen, waarin staat:

wie je bent
wat je komt doen
wat het doel is

Op deze manier kunnen ouderen en naasten zich gerichter voorbereiden en het gesprek beter nabespreken.

2. Zie mij als een volwaardige gesprekspartner

Ouderen en/of hun naasten kunnen vaak goed meedenken over de gewenste zorg en over prioriteiten. Daarom is het belangrijk om ze deze ruimte te bieden.

3. Besef: ik ben wellicht digitaal vaardig

Digitale middelen kunnen (in de toekomst) nog veel nuttiger worden. Denk aan online vragenlijsten, screenen of informeren.

4. Kijk naar mij als een persoon

Ouderen vinden de manier van vraagstellen belangrijk. Daarbij kan het helpen om verder te kijken dan hun ziekte of beperking. Stel een vraag als: ‘Naast uw hartfalen, hoe is het verder met u?’ Het komt ook prettig over als er aandacht is voor de sociale aspecten, zoals eenzaamheid en (nieuwe) levensvragen.

5. Praat gewóón tegen mij

Ouderen houden van begrijpelijke taal oftewel taal die uitnodigt tot reactie. Het kan helpen om vragen- of screeningslijsten alleen als handvat voor het gesprek te gebruiken. Gebruik geen vaktermen zoals ‘zorgdoel’; deze sluiten niet aan bij de belevingswereld van ouderen.

6. Help me over de drempel naar de huisarts

Over het algemeen gaan ouderen niet graag naar de huisarts. Dit speelt vooral voor alledaagse ouderdomsklachten. Ouderen kunnen in tien minuten hun verhaal niet kwijt en daarbij is de huisarts ook erg druk. Een eenvoudig toegankelijke contactpersoon (POH of wijkverpleegkundige) kan helpen dit te doorbreken.

7. Stem mijn zorg zoveel mogelijk af met andere zorgverleners

Rondom hoog kwetsbare ouderen staan vaak verschillende zorgverleners. Afstemming is dan noodzakelijk voor samenhang en taakverdeling in de zorg.

8. Het liefst hebben mijn naasten en ik met één gezicht te maken

Kwetsbare ouderen en hun naasten bouwen bij voorkeur een vertrouwensband op met één – laagdrempelige – contactpersoon.

9. Help mij bij het vinden van de juiste informatie

(Heel kwetsbare) ouderen hebben moeite met het vinden van informatie die hen geruststelt en/ of hun herstel kan bevorderen. Daarom moeten zorgverleners hun informatie aanreiken en deze eventueel toelichten.

10. Help mij het gesprek aan te gaan over de laatste fase van mijn leven

Advance care planning (vroegtijdige zorgplanning) is nog een beladen onderwerp voor ouderen én zorgverleners. Ouderen stellen zo'n gesprek liever uit (vaak tot het te laat is).